Voor het volgen van verkeer op zee

Wereldwijd wordt het Automatic Identification System (AIS) in de scheepvaart gebruikt. Dit systeem identificeert en volgt automatisch verkeer binnen de scheepvaart. Om goed deel te kunnen nemen aan het AIS heeft u een transponder op uw schip nodig. Deze moet het aan het schip toegewezen Maritime Mobile Service Identity (MMSI)-nummer uitzenden. Heeft u nog geen transponder? Of heeft u problemen bij het invoeren van uw gegevens? Of werkt het uitzenden van uw gegevens niet optimaal? Bij Leeuwestein Scheepsinstallaties kunt u terecht voor alle vragen en service omtrent het AIS in de scheepvaart.

Hoe werkt het AIS in de scheepvaart?

Graag vertellen wij u wat meer over de functie en het gebruik van het AIS. De bijbehorende transponder zendt automatisch uw positie en ingeprogrammeerde identiteitsgegevens uit. Deze gegevens (het MMSI-nummer) worden toegewezen na de registratie van uw schip. De specialisten van Leeuwestein Scheepsinstallaties helpen u graag aan de benodigde transponder. Bovendien voeren graag uw MMSI-nummer in op uw apparatuur. Dit nummer is echter niet het enige dat uw AIS-transponder uitzendt. In de scheepvaart is het namelijk ook gebruikelijk dat de scheepsnaam, de radioroepnaam en het identificatie signaal uitgezonden worden. Tot slot geeft het AIS informatie over het soort vaartuig, de positie, de koers en de snelheid. Zo weten alle schepen en walstations in de omgeving precies wie waar op het water zit. Dit houdt de scheepvaart veilig en overzichtelijk.

Voor welke scheepvaart is AIS verplicht?

Het uitzenden van bovenstaande gegevens via een transponder is verplicht voor vrijwel de gehele scheepvaart. Elk schip dat 20 meter of langer is en vaart op de Nederlandse binnenwateren moet zo’n transponder hebben. Vervolgens moet het schip zich laten registreren en het toegewezen MMSI-nummer invoeren. Kortom, onderstaande schepen moeten hier aan voldoen:

  • Koopvaardijschepen
  • Passagiersschepen
  • Beroepsvaart
  • Pleziervaart

AIS scheepvaart

Heeft u vragen over dit systeem? Neem dan contact met Leeuwestein Scheepsinstallaties. Wij helpen u graag aan antwoorden, service en onderhoud.

Contactgegevens Leeuwestein Scheepsinstallaties

Bent u op zoek naar een transponder? Of zoekt u ondersteuning bij het invoeren van uw gegevens? Of wenst u extra toelichting op het gebruik van dit systeem? De specialisten van Leeuwestein Scheepsinstallaties helpen u graag. Bel nu naar telefoonnummer 078-6311477. Of maak een afspraak via e-mailadres info@leeuwestein-scheepsinstallaties.nl. Wij zijn expert op het gebied van AIS voor de scheepvaart!